Какъв фотоапарат да избера?
Изборът на фотоапарат може да бъде удачен при едни условия и знания на клиента, но друг фотоапарат да е правилният избор в дадена ситуация. Професионалистите знаят какъв фотоапарат и как да го използват във всяка ситуация. Този опит се постига с много практика, експериментиране, любознателност... и всеки желаещ го постига. Ще направя кратък обзор, който ще ви помогне при избор на цифров фотоапарат.

Компактен или DSLR цифров фотоапарат да закупя?
Разликите между двата вида са големи. Изборът ви може да се окаже съществен за по-нататъшното ви развитие. Цифровите огледално-рефлексни фотоапарати (DSLR) работят със сменяеми обективи, т.е. можете да използвате много съвместими обективи, подходящи за различни обекти, намиращи се на близко или далечно разстояние, статични или в движение. Обикновено DSLR се продава заедно с универсален обектив, който осигурява приемливо качество за любителски цели, така че можете да започнете с него. Колкото повече опит натрупвате, толкова повече ще забелязвате недостатъците на този обектив (няма да е достатъчно светъл, или достатъчно широкоъгълен, или няма да може да увеличава обектите колкото ви се иска и т.н.). Тогава ще се наложи да потърсите други съвместими обективи (по-широкоъгълни и по-дългофокусни от първоначалния). Втората съществена разлика между двата вида се състои във визьора. DSLR има оптичен визьор (сложна система от огледало, матово стъкло, призма и окуляр), който показва изображенията така както ще ги „запечатате“ в кадъра. Липсва забавяне и всички детайли от сцената се виждат съвсем ясно, нещо което LCD екраните на компактните фотоапарати не успяват да покажат поради ограничения брой на пикселите, от които са изградени. Сензорът на DSLR обикновено има около 10 пъти по-голяма площ от сензорите на компактните фотоапарати. Съответно върху него попада повече светлина, цифровия шум е много по-малък и могат да се правят снимки при по-лошо осветление (може да се използва по-висока чувствителност — до 1600 или 3200 ISO). Изброените предимства на DSLR, както и ръчният контрол върху техните параметри, превръщат тези фотоапарати в универсален инструмент за всякакви ситуации. Недостатъкът на DSLR фотоапаратъте, че е значително по-тежък, обемист и е доста по-скъп. Компактните фотоапарати обаче също се развиват и на пазара се предлагат модели с висока разделителна способност (над 10 мегапиксела), които могат да правят качествени и детайлни снимки при добро осветление. Някои компактнифотоапаратипредлагати изключително голям оптичензоом (напр. NIKON P520, CANON PowerShot SX500, SONY DSC-HX300). Това се постига благодарение на големият обектив, вграден в сравнително малко тяло.
Затова, ако вашият приоритет са удобството, лекотата на работа и ниската цена, то трябва да изберете компактен фотоапарат.
Важни характеристики на цифровите фотоапарати са:

Сензор
Цифровите фотоапарати използват специална матрица вместо филмова лента. Тя може да бъде CCD или CMOS, като всяка съдържа милиони миниатюрни светлочувствителни елементи, които преобразуват светлината в електрически импулси и от чийто брой зависи разделителната способност на изображението. По принцип CCD матриците са по-качествени и имат по-добра чувствителност и при тях нивата на шума са по-ниски, т.е. ще получавате по детайлни и ясни изображения, отколкото при CMOS матриците. Последните обаче се използват по-масово, защото са по-евтини и консумират по-малко електроенергия(около 100 пъти), което удължава времето на автономна работа на батерията. Размерът на диагонала на сензора се обозначава в инчове (1/2,5“, 1/1,8“, 2/3“) и фотоапаратите с по-голяма резолюция трябва да имат по-голям сензор. В компактните фотоапарати се използват малки сензори, но с голям брой пиксели, което води до влошаване на качеството — повече шум и влошени цветове, т.е повечето мегапиксели не означават по-добро качество). Затова препоръчвам при снимане компактните фотоапарати да се настройват на не повече от 10-12МР.CCD сензорите създават висококачествени изображения с ниско ниво на шум. CMOS сензорите по принцип са по-чувствителни към шум.
CMOS сензорите консумират 100 пъти по-малко мощност в сравнение със CCD сензорите, които използват един процес, изискващ много енергия. CCD сензорите са в масово производство от по-отдавна, така че тяхната технология е по-зряла. Те дават по-високо качество и повече пиксели.
CMOS технологията е по-млада, но бележи успехи в развитието си и постоянно се подобрява и върви към доближаване до възможностите на CCD.
CCD сензорите обикновено се използват в камери и фотоапарати, от които се изисква високо качество на изображението с много пиксели и изключителна чувствителност към светлина.
При работа с цифров фотоапарат от голямо значение е лесното управление и настройка на нужните параметри. Съвременните модели предлагат автоматично управление и голям брой предварително настроени режими, които можете да използвате в дадени ситуации, а от вас се изисква само да кадрирате. Всичко това е подходящо за любителите и начинаещите фотографи. Естествено ще трябва да се научите да настройвате фотоапарата и ръчно и затова е важно софтуерът да позволява това.

Продукти: 1 до 32 (общо 44)